Odora Bokeljske mornarice je „narodno bokeljsko odijelo“, tradicionalno odijelo starosjedilačkog hrvatskog naroda Boke, koje su kasnije prihvatili izbjeglice iz područja pod turskom vlašću u vrijeme Morejskog rata (1684. – 1699.), napose u vrijem oslobođenja Herceg Novoga od Turaka 1687. godine.

Nesumnjivo je da su stari Bokelji pratili modu i prihvaćali utjecaje iz krajeva s kojima su održavali pomorske i trgovačke veze. U elementima odore neki povjesničari uočavaju utjecaj Španjolske i Italije i smatraju da je „današnji“ izgled dobila u vrijeme baroka.

Odora čiji opis slijedi u nastavku, pripada XX. stoljeću, preciznije, razdoblju od stvaranja prve Jugoslavije, Kraljevine SHS. Postoje mišljenja da leptir kravata ne pripada staroj odori, da je preuzeta u XIX. stoljeću, da daje pogrešan dojma o recentnosti cijele odore te da je, kao neukusnu, treba ukloniti. Umjesto nje, predlaže se srebrno dugme kojim se košulja zakopčavala oko vrata u XVIII. i XIX stoljeću.

Isti povjesničari predlažu da se u dio odore vrate nekadašnje gete, vrsta dokoljenica od crvenog pliša sa srebrnim dugmadima sa strane, koja se koristila u prijašnja vremena.

Možda ne bi trebalo dugo razmišljati i da se ukloni kalpak s glave časnika, s obzirom da je on postao dio odore nakon Prvog svjetskog rata. Naime, do tada su časnici, kako je propisivao Pravilnik Mornarice iz 1913., na glavi nosili dvorogi šešir (klobuk na dva šiljka).

Mornarsko odijelo

Kapa

Zove se ćeverica. Crne je boje, duboka oko 12 cm, a široka prema obujmu glave. S vanjske strane tjemenog dijela je vez izrađen od zlatne žice u obliku srca. Na sredini veza prišiven je cvijet od srebrne žice i crvene svite visine oko 12 cm. U cvijetu su spiralni tučkovi i listići, kojih ima po šest, izrađeni od srebrne žice, a čašica od crvene svite.

Kapa je lagana i vrlo meka. Na glavu se stavlja ravno, tako da zahvati polovicu čela, a zatim povije na desnu stranu.

Košulja

Izrađuje se od bijeloga platna obične dužine, dugih je rukava koji se vide iza šake. Oko vrata ima širok, presavijen ovratnik, u koji se stavlja crna leptir kravata. Za prsa, koja su prorezana do pasa, prišiven je štuket (merle, čipke), širok oko 2 cm, ispleten od bijeloga konca i služi kao ures.

Ječerma (prsluk)

Duga je do pasa, bez rukava je i oblači se na košulju. Prednji dio (prsa) se sastoji iz dva komada od crvenog ili plavog velura (svilenog baršuna), dva manja komada od istog materijala pri vrhu ramena i dva komada leđa, koji su od običnog, raznobojnog platna. Na sredini leđa ima mala vrpca, koja služi za stezanje ječerme prema potrebi. Ovratnik je ovalan i uz vrat uzdignut na 3-4 cm. Ukrašen je s dva zlatna širita (ukrasna traka). Prsa su ukrašena zlatnim širitima i kitama. Dva širita na malom razmaku idu od grla niz rub do dna. Na desnoj strani su dugmad (5 kom) ispletena od crnog svilenog konca, a oko njih su i u produženju preko prsiju zlatni gajtani, o kojima vise zlatne kite, duge oko 11 cm. Na lijevoj strani su isti ukrasi, samo što su umjesto dugmadi slijepe „bužete“ izrađene od zlatnog gajtana. Prsa se zakopčavaju samo pri dnu, i to prema potrebi sa 6-7 običnih metalnih kopči.

Koret

Na ječermu se oblači koret, koji je izrađen od crne svile ili lanene svile. Sastoji se iz dva komada prsiju, jednog komada leđa, dva duga rukava i dva klina ispod pazuha. Dug je do pasa. Prsa su ravno izrezana i ne zakopčavaju se. Rukavi su široki oko 20 cm, duži nego što je potrebno i pri vrhu prorezani prema unutrašnjoj strani za otprilike 10 cm, tako da se taj dio uvijek zavrne. Sprijeda je jako otvoren, tako da se uvijek mogu vidjeti ječerma i oružje, a zakopčava se s dvije kopče. Sprijeda je uvijek ukrašen dugmadima i gajtanima sa zlatnim nitima. Na rubu desnog dijela prednjice su na tri mjesta po tri puca opletena od zlatnog gajtana i crne svile sa sitnim crvenim uresima. Oko vrata i niz prsa, na samim rubovima idu po dva crna svilena gajtana, jedan uz drugi. Iza njih je zlatni širit oko 2 cm, uz koji je s obje strane prišiven po jedan zlatno-svileni gajtan. Taj zlatni širit ide prema sredini prstiju, udaljavajući se sve više od ruba, gdje se presavije u ovalnom obliku prema unutrašnjoj strani i povrati se gore. U nastavku njega su zlatne grane, u obliku četiri spirale, koje idu do naspram grla. Između širita i grana su zlatne jabuke.

Ćemer

Oko pasa, povrh gaća i ječerme stavi se ćemer izrađen od crvene ili plave svile (barušuna). Dug je oko 30, a širok oko 18 cm. Sastoji se od tri pregrade skoro jednake dužine, a različite širine: svaka gornja uža je od donje za 2-3 cm. Zadnja pregrada, najbliža tijelu ima na gornjoj strani dva pera, rastavljena ovalnim isječkom, koji služe za pokrivanje oružja prilikom lošeg vremena.

Ćemer se oko pasa pričvrsti s dvije obične bijele vrpce, koje se odnose na oba njegova kraja. U njegove pregrade stavljaju se, s desna na lijevo, kubure i nož. Preko ćemera mornar opaše pojas čime ga još jače pričvrsti za tijelo a poviše njega stavi poveći „faculet“ (marama), u pravilu, plave boje, a može biti i u drugim bojama.

Pojas

Oko pasa, preko ćemera opaše se jednobojni pojas izrađen od crvene ili plave svile, od satena ili, što je vrlo rijetko, od običnog crnog platna. Izrađen je od jedne pole, široke oko 40 cm, a duge oko 3, 70 m, od čega dolazi na rese 20 cm.

Ćese

Pri pasu, po desnoj strani, navlače se poseban crveni remen, tri srebrne, pozlaćene, zlatne, mjedene ili plehane ćese, jedna veća druga manja. Veće su nataknute na remen pomoću posebnih metalnih petlji, široke po 4 cm Mala ćesa ima po dnu tri kitice od zelene ili crvene čohe. Ćese su skoro četvrtastog oblika: široke 8,50, a visoke 7,50 cm. Prednja i bočne strane su sitno gravirane. Ranije su u ćesama nosili prah (barut) za kubure, ledenice i druge puške.

Tobolac

Po desnoj strani, na zadnji dio pojasa kojim se mornar opaše, natakne se tobolac. Njegove dimenzije mogu biti različite. Ima ih koji su duboki do 15 cm, široki pri vrhu i dnu do 13, a po sredini do 11 cm. Češći su manjih dimenzija. Svaki tobolac, s obje strane zajedno, podjednako je ukrašen. Služili su za nošenje praha i duhana.
Pri vrhu tobolca, između dva reda gajtana je obična vrpca koja služi za stezanje. Na oba kraja vrpce je po jedan pljosnati tobolčić promjera po 5 cm, u njima se nosi kresivo i sitan duhan za šmrkanje.

Tobolčić

Neki mornari nosili su u ćemeru i tobolčić, u koji su stavljali mali nož. Bili su razne veličine. Izrađeni su od crvene svile i ukrašeni zlatnim gajtanima, krivačima i vezom. Na dnu tobolčić je bio otvoren, a na vrhu prošiveno je bijelo platno, široko oko 3-5cm, u kome se nalazi gajtan za stezanje, a ne bi ispao nož.

Gaće

Ranije su najčešće nošene gaće od crne svile, jedino kod siromašnih bilo ih je od satena. Sastoje se iz tri dijela: dvije nogavice i sušeste (ušćesla). Duge su do ispod samoga koljena i vrlo široke, naročito oko pasa gdje su nabrane na gaćnik, koji je obična crna vrpca. Podvrgnuti dio oko pasa, kroz koji ide gaćnik širok je od 3-4 cm. U gaće ide 6 do 8 m platna i smatra se da su ljepše ako su punije, nabušene. Sušeste su duboke prema visini rasta, otprilike oko 60 cm. Prema koljenu nogavice se sužavaju, tako da su na dnu toliko uske da mogu držati bječve bez podveza. Na pasu su sprijeda i pozadi napravljena dva isječka u dubini od 15 cm i opšiveni gajtanima koji su opleteni većim dijelom od zlatnih, a manjim od svilenih žica. Isti ovakvi gajtani idu od vrha nogavica šavovima prema ušćeslima na dužini od 15 cm. Na gaćama obično nema džepova.

Bječve

S mornarskim odijelom uvijek idu crne bječve do koljena. Ranije su bile svilene, a danas su pamučne. Poviše gornjeg dijela, koji dođe ispod gaća, ako nogavica slučajno nije toliko uska da može držati bječvu, omota se obična vrpca. U prijašnje doba nosile su se gete izrađene od crvenog pliša, urešene sa strane srebrnim dugmadima.

Crevelje

Crevlje (gondolete, šakrpine) crne su boje i niske. Ranije su bile potpuno otvorene i obično oštrih vrhova. Odozgo, blizu vrha imale su po jednu malu mašnu koja je služila kao ukras. I danas se nose crne niske cipele.

Struka

Pravi mornar nosi uvijek struku, koju presavije preko presavije preko prstiju i prebaci preko lijevog ramena.

Nakit

S mornaričkim odijelom ne ide obvezno ni jedan nakit. Mornar jedino stavi oko vrata i preko prstiju dugi zlatni lanac, na kome je sat, koji zatakne za pas između ćemera i pojasa.

Časnička odora

Kopljanici

Nose isto odijelo kao i mornari, samo bez ćemera, ćesa i pušaka. Umjesto vatrenog oružja nose po jedno koplje. Jedan kopljanik nosi gradsku, a drugi državnu zastavu.

Barjaktar

Nosi, također, isto odijelo kao mornar, samo bez ćemera i ćesa. Umjesto pušaka, pripaše uz lijevi bok mač, koji pričvrsti remenom oko pasa. Na rukama nosi bijele rukavice.

Kolovođa

Kad nije u kolu, obučen je kao mornar. Kad stupa kao kolovođa, skida sa sebe pušku, ćese i ćemer i oblači narednikovu dolamu i navlači rukavice.

Narednik

Na glavi nosi kalpak, čija je okolica načinjena od mrkog krzna, ponajčešće od kune ili janjeta, a tepelak od crvene čohe. Okolica koja stoji potpuno ravno visoka je oko 11 cm, a široka i duga prema obimu glave, tako da se spusti pravo do ušiju. Za okolicu, s unutrašnje strane, prišiven je vodoravno tepelak, koji je iznad lijevog uha ispušten za 7 cm u obliku kupe, široke pri dnu oko 10 cm , a pri vrhu oko 7 cm. Na ovom presavijenom, ispuštenom dijelu izvezen je vez isto kao na mornarskoj kapi. Unaokolo okolice pričvršćen je srebrni gajtan, tako da je sprijeda i pozadi spušten, a po sredini s obje strane uzdignut, i to na lijevoj strani do ispod presavijenog dijela tepelaka, a na desnoj do same ivice kalpaka. Na tom najuzdignutijem mjestu pričvršćeno je dugme izrađeno od srebrne žice, a ispod njega pada višestruka srebrna kita, do ispod oboda kalpaka. Sprijeda je na kalpaku metalni grb Bokeljske mornarice na kojemu je u minijaturi crkva sv. Tripuna, starinska kula, leopard i dva slova : Fides et honor. Grb je ovalnog oblika i razne veličine, dug, obično, oko 7, širok 5 cm.
Narednik iznad ječerme oblači dolamu s rukavima, dugu do ispod koljena. Izrađena je od crne svite, sastoji se od dva komada prsiju, dva komada leđa i dva rukava. Okovratnika je prav, čvrst i visok oko 4 cm. Na prsima, na obje strane, nalazi se od pet do sedam zlatnih kita Pozadi na sastavu leđa i dijelova koji su u produženju njih na određenom razmaku prišivene su dvije kite. Na lijevom rukavu narednik ima uzak srebrni širit iznad njega ukoso.

Pobočnik

Nosi odijelo kao i narednik. Njegovo je obilježje zlatni gajtan preko ramena i prsiju s visećim ključevima grada Kotora i gradskog zatvora.

Poručnik

Na glavi nosi kalpak, na kojemu je zlatan gajtan i perjanica, pero od galeba, pijetla ili patke. Odijelo je isto kao i narednika, s tim što na lijevom rukavu dolame ima zlatnu vrpcu vodoravno prišivenu, koja je široka 0,5 cm.

Prvi poručnik

Razlikuje se od poručnika po tome što ima na lijevom rukavu dolame jedan zlatan polu luk.

Natporučnik

Nosi isto odijelo kao poručnik, s tim da na lijevom rukavu ima dva polu luka.

Prvi kapetan

Njegovo odijelo je isto kao natporučnikovo. Obilježje mu je tanka zlatna vrpca vodoravno prišivena na lijevom rukavu dolame, široka 0,5 cm , s četiri polu luka iste širine. Cipele su mu lakirane, otvorene, niske sa crnom uzlom širokom 2 cm.

Drugi kapetan

Nosi isto odijelo kao i prvi kapetan, s tim što na lijevom rukavu ima tri zlatna polu luka.

Major

Nosi isto odijelo kao i kapetan samo što ima zlatni širitna dolami oko vrata, širok oko 1 cm. Na lijevom rukavu dolame ima dvije zlatne vrpce, prišivene jedna iznad druge, od kojih je donja široka 1, a gornja 0,5 cm s polu lukom iste širine.

Admiral

Njegov je kalpak izrađen od bijelog krzna i ima naprijed široku bijelu perjanicu (ponton), nojevo pero visoko ok 30 cm koja je zataknuta ispod grba Bokeljske mornarice i malo povijena unazad.

Ispod grba su dva pošira ispletena zlatna gajtana, jedan deblji, a drugi tanji, koji su pričvršćeni zlatnim kitama po lijevoj strani. Na dolami oko vrata je zlatni širit, nešto širi nego kod majora. Na prisma su po pet zlatnih kita na obje strane, a rubovi rukava su optočeni tankim zlatnim gajtanima.

Obilježja njegove admiralske časti nalaze se na oba rukava. To su dva zlatna širita vodoravno prišivena jedan iznad drugoga na razmaku od 1-2 cm, od kojih je donji širok oko četiri a dug oko 20 cm, a gornji znatno manji s metalnim sidrom, koje je prišiveno po sredini njega. Sa strane sidra su izvezeni listovi. Iznad ovoga je zlatni polu luk iste širine kao gornji širit. O pasu po lijevoj strani na kožnom remenu koji je sav ozgor pokriven zlatnim širitom nosi sablju od mornarice sa zlatnom kublom.

Pod admiral (vice admiral)

Nosi isto odijelo kao admiral, s tim da na oba rukava dolame ima po jednu zlatnu vrpcu vodoravno prišivenu širine 2 cm i polu luk iznad nje kao kod admirala.

Mali admiral

Dijete od 8-12 godina, nosi mornaričko odijelo i nema oružja.