Nakon predstavljanja u Hrvatskom pomorskom muzeju Split u lipnju 2023., a zatim i u srpnju u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru, napokon je i u Zagrebu 7. prosinca 2023. u Tehničkom muzeju Nikola Tesla predstavljena dvojezična, hrvatsko-engleska monografija Život Meduse – likovna svjedočanstva putovanja i stradanja Lloydova parobroda Medusa = The Life of the Medusa – Pictorial evidence of the voyages and sufferings of the Lloyd steamship Medusa, u izdanju Hrvatskog pomorskog muzeja Split i autora, profesora Željka Brguljana.

Ovu dojmljivu monografiju o životu parobroda Medusa predstavili su dr. sc. Ivana Mance, viša znanstvena suradnica na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu, gosp. Mitja Lamut, istraživač pomorske povijesti i autor knjiga o parobrodima, gosp. Ljubomir Radić, direktor Hrvatskog pomorskog muzeja Split i autor i urednik Željko Brguljan, dok je moderator događanja bila gđa Kristina Kalanj iz Muzeja domaćina.

Uz brojnu publiku, događaju su prisustvovali predstavnica Ministarstva kulture gđa. Mirjana Ana Marija Piskulić, načelnica Sektora za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove, gosp. Timor Šatara, predsjednik Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Zagreb, gosp. Dušan Mišković, predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, gosp. Luka Perković, predsjednik Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Split i ZBH, predstavnici drugih institucija i društava, kao i autorovi učenici i kolege.

Nakon uvoda gospođe Kalanj, okupljene je pozdravio direktor splitskog muzeja gosp. Radić te, istaknuvši zadovoljstvo ovim reprezentativnim izdanjem, progovorio je i o nastanku knjige te suradnji s autorom.

Dr. Mance je analizirala strukturu knjige, istaknula njen značaj, polivalentnost, a posebno stil pisanja koji čitanje čini zanimljivim i uzbudljivim.  Osvrnula se na važnost slika kao arhivske građe te na taj način i analizirala pojedine situacije u kojima se nalazio brod.

Gospodin Lamut iznio je zanimljive podatke o brodu Medusa – o imenu, konstruktoru te putovanjima, istaknuvši kako parobrod Medusa ima sreće biti ovjekovječen knjigom jer samo nekoliko brodova ima svoju samostalnu monografiju.

Autor i urednik knjige, Željko Brguljan, govorio je o ideji koja ga je potaknula na pisanje knjige. Također je obrazložio cilj koji je imao, a to je da stvori znanstveno-likovnu monografiju, spajajući povijest, mitologiju, slikarstvo i književnost. Zahvalio je svim suradnicima koji su predanim radom doprinijeli kvaliteti knjige (prevoditelju G. McMasteru, dizajneru M. Aničiću i drugima), vlasnicima reproduciranih slika i izdavaču, koji su sudjelovali u nastanku ove zanimljive i dragocjene knjige.

Uzbudljiva potraga za Medusom

Trgovački parobrod duge plovidbe Medusa izgradilo je parobrodarsko društvo Austrougarski Lloyd (Österreichischer Lloyd/Lloyd Austriaco) iz Trsta za svoju flotu, u tršćanskom brodogradilištu zajedno s Pandorom, kao prva dva Lloydova parobroda izgrađena od čelika. Radilo se o brodovima istih gabarita i tehničkih karakteristika – brodovima „blizancima” ili, s obzirom na njihova imena , „sestrinskim” brodovima.

Ova monografija nastala je nakon što je autor u svom znanstvenom radu naišao na neobično velik broj portreta parobroda Medusa koji je plovio krajem 19. stoljeća. Traganjem kroz literaturu, arhivsku dokumentaciju i zbirke, otvorio se nesvakidašnji život parobroda Medusa, koji nas uvjerava da i brodovi imaju zanimljiv i uzbudljiv životni tijek. Postupno su stizali i Medusini portreti – iz vremena njenog rađanja, odrastanja, prvih borbi s morskim ciklonama, s dalekih putovanja na zapad i istok svijeta – iz Brazila i Indije te slike koje su prikazivale Medusu na vrhuncu moći.

Portret ranjene Meduse prikazuje njene zadnje dane – s pokopa u dalekom Bengalskom zaljevu, a niz ostalih sačuvanih portreta svjedoči lijepe i teške trenutke u životu jednog broda, koji će prelazeći nepregledna oceanska prostranstva u jednoj olujnoj noći 1898. godine zauvijek nestati.

Zahvaljujući znanstvenoj metodologiji i iscrpnoj arhivskoj građi te inventivnosti Željka Brguljana, čitalac putuje morem povijesti, mitologije, slikarstva, a i književnosti. Život Meduse jedno je od vrhunskih ostvarenja autora Željka Brguljana, koje nudi jedno stvarno svjedočanstvo – rađanje, život i smrt jednog broda.

Autor Željko Brguljan maturirao je na matematičkoj školi u Kotoru, a diplomirao na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Nastavnik je u srednjoj školi. U okviru stručno-znanstvenog rada, objavljuje teme iz kulturne baštine, posebno istražuje maritimno slikarstvo i pomorski ex voto. Objavio je, uz brojne članke, desetak knjiga, među kojima: Pomorstvo Boke kotorske na slikama Bazija Ivankovića = The Maritime Life of the Bay of Kotor in the Paintings of Bazi Ivancovich (2011.), Na granici mora i neba. Zbirka maritimnog slikarstva iz župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Prčanju = At the Border of the Sea and Sky. The Collection of Marine Painting from the Parish Church of nativity of the Blessed Virgin Mary in Prčanj (2015.), Zbirka moderne i suvremene umjetnosti svetišta Gospe od Škrpjela na otoku pred Perastom = The Collection of Modern and Contemporary Art of the Shrine of Our Lady of Škrpjel on an Island off Perast (2019.). Autor je tematskih izložbi iz kulturne baštine, među kojima: Boka kotorska u hrvatskom slikarstvu (Zagreb, 1998., koautor Tonko Maroević), Bokeljska mornarica i njeni kapetani (Zagreb, 2006., koautor Josip Gjurović), Slikarsko djelo B. Ivankovića (Zagreb, 2006., koautor Nada Fisković), Iz prošlosti Boke kotorske – Kravata u Bokelja = Dalla storia delle Bocche di Cattaro – La cravatta tra i Bocchesi (Padova, Trieste, 2009., koautor Nikola Albaneže), Zavjetni darovi bokeljskih pomoraca = Votive Offerings of the Boka Bay Mariners (Zagreb, 2014., koautor Arijana Koprčina). Objavio je nekoliko literarnih radova, niz eseja te knjigu pripovijetki Priče sa Prčanja (2020.) i zbirku pjesama Olujni kompas (2021.). Kao slikar izlagao je na 25 samostalnih izložbi i mnogim žiriranim skupnim izložbama na europskom i američkom kontinentu. Dobitnik je više nagrada na izložbama u SAD-u. Likovna monografija o njegovu radu, autora Nikole Albanežea, objavljena je 2014. u izdanju Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Fotografije: Mario Ančić, Tehnički muzej Nikola Tesla, Timor Šatara