Bokeljska večer 25. 03. 2023.

U Zagrebu, 25. ožujka 2023. godine u hotelu Sheraton održala se tradicionalna Bokeljska večer članica, članova i prijatelja bratovštine Bokeljske mornarice 809 Zagreb. Već na samom početku druženja osjetila se pozitivna “vibra“, uz čašicu dobrodošlice, druženje i “ćakule“. Svečani program započeo je tradicionalnim plesanjem kola koje je pod vodstvom iskusnog Tonija Ivanovića lakim korakom ponosno plesalo. Iz figure u figuru naši momci su i ove godine svojim plesom i držanjem poslali jasnu poruku kako se voli i čuva ostavština. Hvala vam!

Video: Luka Šatara

Cijeli članak o Bokeljskoj večeri: https://bokeljskamornarica809zagreb.hr/bokeljska-vecer/

Otrgnuti ljepotu zaboravu i protoku vremena, trajna je težnja i potreba mislećeg bića. Učiniti smislenim i štovanja vrijednim ono estetski intrigantno i privlačno, izazov je pred čijim se iskušenjem umnožava i raste strahopoštovanje našeg duha. Zetićev kratki filmski uradak U zaljevu svetaca prikazuje Boku kotorsku u svoj njenoj skrivenosti i tajnovitosti. Prikazano daje više naslutiti, nego otkriti. Ono nedorečeno je premješteno u sferu estetski naglašenog detalja. Vještim kompozicijskim odmakom od cjeline otvara se prostor unutarnjem doživljaju ljepote. Time je Zetić, fragmentirajući cjelinu, nastojao estetizirati detalj te proizvesti novu, unutarnju koheziju elemenata…. (dr. sc. Alen Tomić)

Cijeli tekst na https://bokeljskamornarica809zagreb.hr/u-zaljevu-svetaca/

U organizaciji Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Zagreb, u subotu, 3. veljače 2023. proslavljen je Tripundan.

Slavlje je započelo u 17:30 sati, tradicionalnim plesanjem kola sv. Tripuna ispred crkve sv. Leopolada Mandića u Voltinom naselju. Prije početka sv. Mise koju je predvodio župnik, vlč. Željko Lovrić, mali admiral, Mislav Brguljan, unuk djeda Anta i sin Karla i Ivane, govorio je lode.

Gostovanje u emisiji Dobro jutro Hrvatska 2020 godine povodom proslave Tripundana u Zagrebu.

Hrvatsku bratovštinu Bokeljska mornarica 809, Zagreb predstavljali su predsjednik Ivo Škanata i dopredsjednik Roko Mišetić, a Lode je govorio mali admiral Tin Vinković Šatara potomak tivatske obitelji Rajčević.

Pjesma Boko moja prvi put je izvedena na Bokeljskoj večeri u Zagrebu 2015. godine.

Autorica pjesme Jasna Levanić Rogić porijeklom je iz Boke kotorske. Pjesmu pjeva Dražen Žanko, a video je nastao u Studiju ADRIA-PRO uz pomoć fotografija Dražena Zetića i Sande Vego.

Sjednica Međuvladina odbora UNESCO-a na kojoj je donesena odluka o upisu Tripundanskih svečanosti i Kola sv. Tripuna na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva (nominacija je od 25:14 do 30:40 minute).