U Zagrebu, 25. ožujka 2023. godine u hotelu Sheraton održala se tradicionalna Bokeljska večer članica, članova i prijatelja bratovštine Bokeljske mornarice 809 Zagreb. Već na samom početku druženja osjetila se pozitivna “vibra“, uz čašicu dobrodošlice, druženje i “ćakule“. Svečani program započeo je tradicionalnim plesanjem kola koje je pod vodstvom iskusnog Tonija Ivanovića lakim korakom ponosno plesalo. Posebnost i zanimljivost u ovogodišnjem plesanju je ta da je kolo plesao i njegov dvanaestogodišnji sin Luka Ivanović, te je tako preuzeo titulu najmlađeg plesača. Iz figure u figuru naši momci su i ove godine svojim plesom i držanjem poslali jasnu poruku kako se voli i čuva ostavština. Hvala vam!

Svečani program nastavio je, govorom loda mali admiral Mislav Brguljan, unuk djeda Anta i sin Karla i Ivane. Prisutnima se također obratio i Ivo Škanata. U uvodnom govoru zahvalio se svima na dolasku te je naglasio važnost UNESCO-ove odluke o svrstavanju “Svečanosti sv. Tripuna i kola sv. Tripuna – tradicije bokeljskih Hrvata u Republici Hrvatskoj“ na reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva. Obraćanje je završio porukom o zajedništvu i suradnji na očuvanju naše tradicije u budućnosti. Svečanu večeru svojom nazočnošću uveličali su izaslanica ministrice kulture i medija gospođe Nine Obuljen Koržinek, gospođa Rut Carek, voditeljica i glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, izaslanik Državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, gospodina Zvonka Milasa, gospodin Milan Bošnjak, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, gospodin Zvonko Deković, predsjednik Hrvatske građanske inicijative, gospodin Adrijan Vuksanović, gospođa Blanka Radošević-Marović, bivša pomoćnica ministra ljudskih i manjinskih prava Vlade Crne Gore, gospodin Danilo Ivezić, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, potpredsjednica Udruženja obrtnika grada Zagreba, gospođa Alma Jatić-Hasanbegović, član bratovštine, ministar znanosti i obrazovanja Vlade Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Radovan Fuchs, zastupnik Hrvatskog sabora, gospodin Željko Sačić.

Tu su i naši dragi sponzori koje moramo spomenuti, jer bez njihovog angažmana i pomoći sama organizacija našeg okupljanja bila bi upitna. Iva Božinović Brajković i Miron Koprivnjak-Xiga kao i svake godine svojim su voditeljskim umijećem vladali pozornicom i vodili nas u programu kroz večer, a za zabavni sadržaj brinuli su operni solist HNK-a Nikša Radovanović, Toni Eterović i klapa “Valdibora“ iz Rovinja. U izmjenama glazbenih nastupa, uz ples i pjesmu atmosfera je odigrala svoju ulogu, a kad tome pridodamo našu tradicionalnu tombolu i lutriju, razlozi za druženje i veselje do sitnih sati bili su opravdani.

I na kraju velika zahvala svima vama koji ste u zajedništvu i veselju bili nazočni a posebna zahvala onima koji su s ljubavlju i radom pridonijeli u cjelokupnoj organizaciji našeg okupljanja.

Video: Luka Šatara

Fotografije: Timor Šatara