150. obljetnica proslave sv. Tripuna u Splitu: Održana svečana akademija u Pomorskom muzeju

Svečanom akademijom u Hrvatskom pomorskom muzeju sinoć je u organizaciji Hrvatske bratovštine „Bokeljske mornarice 809“ Split  započelo obilježavanje 150. obljetnice proslave blagdana sv. Tripuna u Splitu. Dvodnevna Tripundanska svečanost nastavit će se danas mimohodom članova hrvatskih bratovština Bokeljske mornarice od Trga Gaje Bulata preko Marmontove do Peristila gdje će se nakon mise u katedrali sv. Dujma točno u podne zabalati tradicionalno kolo sv. Tripuna.

Veliki jubilej štovanja sv. Trpuna u Splitu odvija se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske , Ministarstva kulture i medija, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita te uz potporu Splitsko-makarske nadbiskupije, Kotorske biskupije, Zajednice bokeljskih Hrvata i Hrvatskog pomorskog muzeja Split.

Na svečanoj akademiji u ime predsjednika Vlade sudjelovao je  i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji je u svom govoru kazao kako je splitska bratovština bokeljske mornarice najstarija bratovština izvan Kotora, a nakon nje su se osnovale ostale u Dubrovniku, Zagrebu i Puli. Događaju su prisustvovali i župan Blaženko Boban, Neven Pelicarić, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, biskup Kotorske biskupije Ivan Štironja te  gradonačelnik Ivica Puljak koji je u svom pozdravnom govoru istaknuo kako mu je velika čast sudjelovati u proslavi ovako velikog jubileja kakav je 150-ta obljetnica proslave sv. Tripuna u Splitu. O vezama Splita i Kotora na svečanosti u splitskom  Pomorskom muzeju nadahnuto je govorio akademik Radoslav Tomić napomenuvši da povijesne poveznice datiraju od Marulićevog doba do danas.

Tripundanske svečanosti i Kolo svetog Tripuna tisućljetna su tradicija bokeljskih Hrvata koja se brojnim iseljavanjem prenijela i ustalila na tlu Hrvatske gdje je prva proslava svetog Tripuna zabilježena još 1873. godine u Splitu, rekao  je predsjednik splitskog ogranka Hrvatske bratovštine bokeljske mornarice Luka Perković. Te svečanosti i kolo sv. Tripuna kao tradicija bokeljskih Hrvata u Hrvatskoj imaju svojstvo nematerijalnog dobra na Listi zaštićenih kulturnih dobara RH, ističu u Bokeljskoj mornarici 809, napominje Perković.

Tripundanske svečanosti su za nas bokeljske Hrvate je suštinski važna, ona je dio našeg identitetskog koda. Mi kao bokeljska mornarica čuvamo uspomenu na njihovu slavnu prošlost i na slavna djela Hrvata koja je Boka Kotorska dala, te na svece Bokokotorskog zaljeva. Naš sv. Tripun je zaštitnik grada Kotora i slaveći njega slavimo Boga, a vrijednosti koje je taj svetac živio putokaz su nam kako živjeti danas i sutra, poručio je Perković.

U Pomorskom muzeju Split  otvorena je  i izložba fotografija s motovima Boke i Bokeljske mornarice, a  na kraju sinoćnje svečanosti  potpredsjednik Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809. Split dr. Andro Tripković poklonio je  ravnatelju Pomorskog muzeja odijelo malog admirala.

Svojim sudjelovanjem u plesu kola, proslavu Splitske obljetnice uveličali su uz članove drugih bratskih udruga i članovi Bratovštine iz Zagreba. Kolo su plesali: Ivo Belan, Anton Belan, Vlado Slošić, Ivo Zenko i Adrian Zenko.

Izvor tekst i foto: Grad Split
Izvor Foto: Morski.hr, Velimir Bešić
Izvor: Bratovština bokeljska mornarica 809 Zagreb, Foto: Roko Mišetić