U organizaciji Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Zagreb, u subotu, 3. veljače 2023. proslavljen je Tripundan. Slavlje je započelo u 17:30 sati, tradicionalnim balanjem kola sv. Tripuna ispred crkve sv. Leopolada Mandića u Voltinom naselju. Prije početka sv. Mise koju je predvodio župnik, vlč. Željko Lovrić, mali admiral, Mislav Brguljan, unuk djeda Anta i sin Karla i Ivane, govorio je lode.

U svojoj propovijedi, okupljenim vjernicima vlč. Lovrić uputio je snažnu poruku uzimajući kao primjer muku sv. Tripuna u obrani vjere u kršćana i zalaganje sv. Leopolda Mandića za njihovo jedinstvo.

U svojim molitvama prisjetili smo se i  preminulih članova Bratovštine te poginulih branitelja Tihomira Dubrete i Antona Brkana. Prigodni govor održao je i Ivo Škanata, u kojem je istaknuo važnost i odgovornost za očuvanjem naše tradicije koja je uvrštena na UNESCO-vu svjetsku listu nematerijalne kulturne baštine. Osim toga naglasio je i potrebu jačeg povezivanja s Bokeljskom mornaricom u Kotoru, te našim bokeljskim Hrvatima u Boki. Jačanjem povezanosti ojačali bi vlastiti lokalni identitet, a tako i nacionalni u Boki istaknuo je Škanata.

Nakon završetka mise, svi okupljeni nastavili su slavlje u prostorijama župnog dvora uz bogatu zakusku, druženje i pjesmu.

Ovom prigodom još jednom moramo izraziti veliku zahvalnost na velikom srcu župniku crkve sv. Leopolda Mandića včl. Željku Lovriću i njegovim župljanima, koji su nas prihvatili i pomogli da se slavlje Tripundana dostojanstveno proslavi. Također zahvaljujemo i klapi Sagena koji su svojom pjesmom uveličali misno slavlje, a kasnije u opuštenoj atmosferi uz druženje, nastavili pjevati s nama do dugo u noć.

Fotografije: Timor Šatara
Video: Luka Šatara