U Zagrebu, 02. ožujka 2024. godine u hotelu Sheraton održala se tradicionalna Bokeljska večer članica, članova i prijatelja bratovštine Bokeljske mornarice 809 Zagreb.

Već na samom okupljanju moglo se primijetiti da će ovogodišnja Svečana večer biti posebna i značajna. Uz klapske pjesme prostorom se širio i miris mimoza, a fritule i menduli budili su sjećanja na rodni kraj i zavičaj naših predaka.

Svečani program započeo je tradicionalnim plesanjem kola pod vodstvom iskusnog Tonija Ivanovića, a mali admiral, Roko Balenović Medvid, koji potječe iz poznate Peraštanske obitelji Medvid te obitelji Milošević i Bilafer, govorio je lode.

Moderatori večeri Miron Koprivnjak i Dora Rogić najavili su Timora Šataru, predsjednika Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 Zagreb, koji je u uvodnom govoru svim okupljenima zahvalio na tako velikom odazivu, te uz predstavljanje uzvanika zaželio ugodnu večer uz pjesmu i veselje.

Nazočnost državnih predstavnika Republike Hrvatske, te predstavnika Bokelja iz Crne Gore na Svečanoj večeri pridonijela je važnosti događaja. Svojim dolaskom počastili su nas: specijalni izaslanik predsjednika vlade Republike Hrvatske, gospodina Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u pratnji supruge; ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman; tajnica kabineta ministra vanjskih i europskih poslova Lara Romano; posebna savjetnica ministra vanjskih poslova Vanda Babić Galić; izaslanik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, gospodina Zvonka Milasa, gospodin Milan Bošnjak i gospođa Mirjana Vatavuk, voditeljica za pravni položaj, kulturu, obrazovanje i gospodarstvo hrvatskih nacionalnih manjina; izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, gospodina Zorana Milanovića, savjetnik za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić; u ime zastupnice u Saboru i članice Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, gospođe Ivane Posavec Krivec, pridružili su nam se saborska zastupnica Vesna Nađ u pratnji supruga.

Iz Tivta tradicionalno su nas posjetili gospodin Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative i gospodin Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore. Posebne pozdrave poslali su iz Kotora generalna konzulica Republike Hrvatske u Crnoj Gori gospođa Jasminka Lončarević, te Ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Radovan Fuchs. Nazočni su bili i tajnik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske Bojan Radulović s pratnjom, ispred Udruženja obrtnika Grada Zagreba Anita Prka Đurašić s pratnjom, te Ivo Škanata, prethodni gastald HB Bokeljska mornarica 809 Zagreb.

Predsjednik Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 iz Zagreba Timor Šatara posebno je toplo pozdravio važne goste iz Kotora: admirala Bokeljske mornarice Kotor Mirka Vičevića sa suprugom, predsjednika Bokeljske mornarice Kotor Denisa Vukašinovića, ađutanta admirala Bokeljske mornarice Kotor Grigorija Mihovića i zadnjeg od kola Bokeljske mornarice Kotor Marka Mihovića, koji su nas po prvi put posjetili u odorama Bokeljske mornarice te nam na taj način iskazali čast. U obraćanju prisutnima Admiral Bokeljske mornarice Kotor Mirko Vičević zahvalio je na pozivu i naglasio je potrebu za zajedništvom na temeljima nedavno potpisanog Sporazuma, posvećenog suradnji u očuvanju zajedničke tradicije.

Kulturno-zabavni program započeo je glazbenom izvedbom naše cijenjene umjetnice, glumice i pjevačice glumačkog ansambla kazališta Komedija iz Zagreba Renate Sabljak, i to sa skladbom „Neka cijeli ovaj svijet“ iz poznatoga hrvatskog mjuzikla Jalta, Jalta, za koji je libreto napisao gospodin Milan Grgić, a glazbu legendarni maestro Alfi Kabiljo, koji je obilježio hrvatsku i svjetsku glazbenu kulturu. Poneseni pjesmom zapjevali su i svi prisutni gosti. Luka Šatara, već nagrađivani mladi glumac u usponu i naš Bokelj, pročitao je pjesmu „Ponta“ u čast jedne naše bokeljske duše, koja više nije s nama. Marko Tolja i njegov glazbeni sastav svojim izvedbama napravio je gužvu na plesnom podiju, a klapa Sagena otvorila je svojim pjesmama srca prisutnih. Tradicionalna tombola i lutrija ove su godine svojim nagradama izdašno nagradile sve hrabre igrače, koji nisu krili zadovoljstvo.

Ovim putem zahvaljujemo svima koji su pridonijeli uspješnosti naše Bokeljske večeri, a naročito se zahvaljujemo našim sponzorima koji su ove godine izrazito i sa srcem pomogli da naša večer uspije.

Za kraj moramo zahvaliti i našem najstarijem, ali još aktivnom članu Josipu Gjuroviću, koji nam je svojom nazočnošću poslao poruku da nastavimo i nikada ne odustanemo čuvati i baštiniti našu vrijednu tradiciju.

Foto: Dražen Kokorić
Video: Luka Šatara

© Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809 Zagreb, 2024.