Za očuvanje tradicije i njenu opstojnost nije dovoljan samo rad, jer sam rad uzaludan je ako nismo sačuvali i uzgojili sjeme za buduće generacije. To sjeme su naši mladi koji uz nas koračaju i uče svoje prve korake za budućnost, a te će korake nastaviti kada se naše noge umore.

Luka Ivanović, dvanaestogodišnji sin Tonija Ivanovića, voditelja kola naše Bratovštine, 2021. godine imao je čast nositi titulu malog admirala, a danas, dvije godine kasnije, ponosno nosi i titulu najmlađeg plesača kola od osnutka Bratovštine. Odrastanje u obitelji Ivanović koja održava i živi tradiciju usmjerila je mladog Luku da se već tako mlad zainteresira za plesanje kola. Dakako da je i Stoliv, iz kojeg je obitelj Ivanović podrijetlom, usadio gen koji se sad budi u najmlađoj generaciji pa zato i ne čudi da je u ranijoj dobi odlazak ljeti u Boku za Luku uvijek bio doživljaj, a sada su mu  odlasci još i draži. Luka je još kao petogodišnjak s ocem Tonijem odlazio na plesne probe i družio se s odraslim dečkima koji su ga uz šale i zafrkanciju izvrsno prihvatili te je iz godine u godinu počeo pokazivati i interes za plesanje. Prvo je savladao korak i “poklecavanje“ u koljenu, a ove godine je usvojio i plesne figure, te je otplesao i svoje prvo kolo. Za to je uz želju za plesanjem zasigurno zaslužan i osjećaj za ritam jer Luka svira fagot u muzičkoj školi, a uz sve svoje obveze u školi i van nje, odličan je učenik te je redovit i na plesačkim probama gdje rame uz rame, ravnopravno s odraslim mornarima uvježbava plesanje kola.

Saznali smo da je pred svoj prvi službeni nastup ipak imao malu tremu te je par dana pred nastup u svom domu vježbao plesanje sa svojom mlađom sestrom koja bi odmah dotrčala s “faculetom“, čim bi načula prve taktove glazbe. Luka je svojim doprinosom nastavio čuvati i promicati našu tradiciju, te je na ponos svojoj obitelji, a i cijeloj našoj Bratovštini. Vjerujemo da ćemo u budućnosti imati još više ovakvih svijetlih primjera u generacijama mladih Bokelja.

Luka, Bratovština ti čestita!