U organizaciji Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Zagreb, zagrebački Bokelji su  3. veljače 99. put proslavili Tripundan. Ispred crkve sv. Marije na Dolcu okupilo se oko stotinjak našijenaca koji su prisustvovali izvođenju kola sv. Tripuna. Proslava je nastavljena misnim slavljem, prije kojega je mali admiral, Tin Vinković Šatara, potomak tivatske obitelji Rajčević, govorio Lode. Slavlje se nastavilo u župnom uredu, gdje je, uz priganice, kroštule, suhe smokve i slične delicije i uz prigodna tradicionalna pića, nastavljeno druženje.

Sv. Misu predvodio je župnik, prečasni Zlatko Golubić, uz celebraciju župnog vikara, vlč. prof. dr. sc. Josipa Šimunića, na početku koje je zbor otpjevao himnu Bokeljske mornarice „Pjesan sv. Tripuna“, koju je, za potrebe Bokelja u Zagrebu, 1966. harmonizirao skladatelj Ivan Brkanović.

Na kraju mise, čestitajući Tripundan, prisutnima se obratio predsjednik zagrebačke bratovštine, Ivo Škanata, koji je u kratkom govoru spomenuo nedavno preminulog don Tonća Belana, rekavši da će se njegov odlazak itekako osjetiti u Kotoru. Naglasio je da je i zagrebačka bratovština izgubila vrlog sugovornika i suradnika, koji je posebno zadnjih godina, sve do zadnjeg trenutka pokazivao živo zanimanje za njezine aktivnosti.

Na kraju, pozvao je prisutne da u što većem broju dođu na Bokeljsku večer, koja će se ove godine održati 29. veljače, kao i obično, u hotelu Sheraton.

Fotografije: Timor Šatara