Drage članice, članovi i prijatelji Boke,

pozivamo Vas na svetu misu povodom Tripundana koju ćemo proslaviti 03. veljače 2024. godine u crkvi sv. Leopolda Mandića u Voltinom naselju, ul. Dragutina Golika 42. Proslava će započeti u 17,30 sati plesanjem kola sv. Tripuna ispred crkve. Misa je u 18 sati, a predvoditi će je župnik, vlč. Željko Lovrić. Prije početka sv. mise, Mali admiral Roko Balenović Medvid govoriti će Pohvale Svecu (lode).

Mali admiral Roko Balenović Medvid potječe iz poznate Peraštanske obitelji Medvid, te obitelji Milošević i Bilafer iz Strpa pokraj Risna i Sutomora.

Djed malog admirala Ivan, rođen je u Perastu u kojem je proveo mladost kao najmlađe od petero djece.

Dio obitelji Medvid, Mičetići, potječu iz hrvatskog primorja, Praputnjaka. Doselili su se u Perast nakon pada Austro-Ugarske te se zaposlili u brodogradilištu „Arsenal“ u Tivtu.

Doselivši se, neraskidivo ljudski i obiteljski povezali su se sa Bokom i tadašnjim narodom Boke Kotorske.

Pradjed malog admirala Stanko Mičetić bio je član općinskog vijeća Perasta i sudjelovao je u donošenju odluka bitnim za Perast u to doba povijesti.

Dio obitelji je pokojni poznati peraštanski svećenik don Gracija Brajković koji nije djelovao samo kao svećenik nego i kao znanstvenik u čemu se posebno istaknuo svojom knjigom „Barok“ o baroku Boke Kotorske. Njegovi nećaci i danas žive u hrvatskom primorju.

Veliki prijatelj obitelji bio je i prof. dr. Vladimir Brajković i dr. Dušan Luković, sudac okružnog suda u Kotoru s kojima su članovi obitelji često raspravljali o tada aktualnoj problematici vezanoj za Boku Kotorsku, a s nekima dijelili i sudbinu.

Peraška obitelj malog admirala je bila poznata po svom radu i utjecaju, ljubavi i privrženosti ljudima i kraju Boke Kotorske te svom doprinosu u turbulentnim i teškim vremenima kroz koje je Boka prolazila tijekom njihovog života. Doprinos je bio prepoznat i od strane Peraštana i Bokelja pa se dio Perasta (put od centra do Pošova) trebao nazvati „Alejom Zrinka Medvida“, strica malog admirala po drugom koljenu, ali se od toga nažalost odustalo.

Ljubav i privrženost svom kraju prenjeli su na svoje potomke pa tako i na malog admirala.

Prihvaćeni raširenih ruku i otvorena srca kao i prošle godine, nakon mise organiziramo druženje u župnome dvoru uz čakule, pjesmu i čašćenje.

Do crkve možete doći ZET-ovim autobusom i automobilom. S Mažuranca vozi autobus br. 118. Vožnja, prema rasporedu, traje 20-tak minuta. Iz istočnog, južnog i sjevernog dijela grada automobilom do križanja Selske i Baštijanove, pa Baštijanovom ravno do semafora ispred crkve, zatim lijevo pa desno na njezino parkiralište, na kojemu zna biti i po koje slobodno mjesto. U slučaju zauzetosti, odmah preko puta crkve nalazi se veliki parking na kojem uvijek ima slobodnih mjesta.

Naša tradicionalna Bokeljska večer, kao i proteklih godina, održati će se u hotelu Sheraton u našem uobičajenom terminu, zadnja subotu u veljači, tako da ćemo se i ove godine u poznatom ambijentu uz tradicionalni program družiti 24. veljače 2024. Sve informacije vezano za svečanu večeru uskoro će biti objavljene.